Aitziber Aizpuru

 

Tupper egokia

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2018-12-06 : 08:43 | Iritzia

Aitziber Aizpuruk Uztarria aldizkariaren 2018ko azaroko zenbakian idatzitako iritzi artikulua da honako hau.

 

Erronka berri bat

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2018-10-31 : 10:32 | Iritzia

Aitziber Aizpuruk Uztarria aldizkariaren 2018ko urriko zenbakian idatzitako iritzi artikulua da honakoa.

 

Osteoporosia

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2017-05-29 : 17:34 | Iritzia

Osteoporosia hezurretako gaixotasuna da. Horren ezaugarri nagusia da hezurrak hauskor bihurtzen dituen mineral dentsitate txikia.

Merienda

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2016-11-09 : 10:08 | Iritzia

Beharrezkoa izan arren, bazkariaren eta afariaren artean, askotan ahazten dugun jatordua da. Merienda ez egiteak denbora luzez jan gabe egon garela esan nahi du. Horrek afaltzeko gose bizia sortzen du, eta presaka eta behar baina askoz ere gehiago jaten dugu (normalean kalorikoak eta ez oso osasuntsuak). 

Ura

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2016-08-30 : 09:17 | Iritzia

Udan gehiago izerditzen gara, tenperaturak gora egiten duelako; beraz, gure behar hidrikoak handiagoak izaten dira. Egarria sentitzen dugu behar horiek bete ahal izateko, baina orokorrean, arreta txikia ematen diogu edaten dugun horri. 

Fast food

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2016-05-04 : 09:02 | Iritzia

Gaur egun, oso modan daude otordu lasterrak: hanburgesak, saltxitxak, patata frijituak... Aditiboz, kontserbantez eta gantz saturatuz beteak dira.

Asmo osasuntsuak

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2016-01-27 : 09:23 | Iritzia

Urte hasiera oso une egokia da elikadura ohiturak hobetzeko eta osasunean inbertitzeko. Egia da, helburuek plangintza behar izaten dutela bete ahal izateko. Horregatik, lagungarri diren ideia batzuk dituzue jarraian.

Anemia

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2015-12-23 : 07:44 | Iritzia

Burdin urritasunagatik ezagutzen dugu anemia. Gorputzean nahiko burdin ez dugunean, globulu gorri gutxiago sortzen dugu. Horiek oxigenoa garraiatzen dute eta oxigenoa beharrezkoa da zelulek energia sortzeko. Horregatik, anemia ferropenikoa dugunean, ohikoa da ahul sentitzea, nekea eta zorabioak izatea, zurbilduta egotea, konzentratzeko kapazitatea murriztua izatea eta abar.

Maiztasuna

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2015-11-04 : 08:46 | Iritzia

Oporretan gure beharren gainetik jan eta edan ondoren, gorputzak ordena eskatzen du. Horregatik, oso garrantzitsua da gure asteko menuak ondo antolatzea. Izan ere, horrek, inprobisazioa gutxitzea eta oso osasungarriak eta komenigarriak ez diren janariak baztertzea baitakar. Gainera, erosketak egitera beti zerrenda eramateak, tentazioetan erortzeko arriskua gutxiagotzen lagunduko digu.

Bizkarrezurra

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2015-07-17 : 10:14 | Iritzia

Haurdunaldiko elikadura gomendioak gainontzeko herritarrenen oso antzekoak dira. Mota guztietako janariak gomendatzen dira; batik bat, landare jatorrikoak, garaikoak eta bertakoak askoz hobe, dieta mediterranear baten barnean. Janari-kantitatea kontrolatzea beharrezkoa da. Gehiegi edo gutxiegi jateak arrisku nutrizionalak eragin ditzazke.

Antxoak

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2015-06-10 : 08:36 | Iritzia

Antxoa arrain urdina da, koipetsua eta kalitate handiko proteinetan aberatsa. Arrain urdinetan dagoen koipea omega-3 gantz azidoetan oso aberatsa da. Gantz horiek kolesterola eta triglizeridoak jaisten laguntzen dute. Gainera, odolaren zirkulazioa arintzen du eta horrek koaguluen sorrera sahiesten du. A eta D bitaminetan ere aberatsa da.

Haragi erreak

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2015-05-04 : 13:11 | Iritzia

Janariak tenperatuta altuetan prestatzeak arrisku handiak ditu. Batik bat, haragiak. Oso tenperatura altuetan egiten denean substantzia kimiko batzuk sortzen dira eta substantzia toxiko horiek (AHC) erlazio zuzena dute zenbait minbizirekin.

Jan osasuntsu

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2015-03-27 : 09:51 | Iritzia

Elikadura osasuntsu batek zahartze osasuntsu bat eduki ahal izateko aukerak gehituko dizkigu. Elikadurak, gaixotasun kronikoen aurrean paper erabakigarri eta garrantzitsua duela jakinekoa da. Gure bizitzan ematen dugun elikadura mota, onuragarria edo kaltegarria izango da gure osasunarentzat. Garrantzi handia du momentuan izan dezakegun osasunean eta eragin handia izango du etorkizunean.

Gehiegikeriak

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2015-03-03 : 08:46 | Iritzia

Begibistakoa da Gabonak eta San Sebastianak mahai-inguruko ospakizunekin erlazionatuta daudela. Gure elikadura beharrak baino %30 edo %50 gehiago hartzen dugu garai horietan. Gure beharraren gainetik jaten dugunez –eguneko 1.000 kilokaloria inguru gehiago, gutxi gorabehera–, bataz beste, hiru kilo hartzen ditugu. Egun horietan proteina, gantz eta gozo ugari jaten ditugu eta, ondorioz, enpatxua, betekada edo indigestioa izateko aukera handiak izaten ditugu.

Gaztaina

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2015-01-30 : 09:30 | Iritzia

Gaztaina udazken eta neguko elikagaia da. Gurean, garai batean, ugariagoa zen, eta horregatik, egun ere zaletasun handia du gure artean.

Gizentasuna

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2014-11-26 : 10:03 | Iritzia

Gizentasuna XXI. mendeko epidemia dela esan ohi da. Mendebaldeko herrialdeetan modu oso argian ari da gehitzen azken urteetan. Dieta mediterranearraren ohituren galera, janari azkarren edo zabor-janariaren gehiegizko kontsumoa eta ariketa fisiko eza dira arazoaren arrazoi nagusiak.

Sagarra

Erabiltzailearen aurpegia da hau Aitziber Aizpuru | 2014-10-27 : 09:08 | Iritzia

Osasunaren fruta deitzen diote hainbatek sagarrari. Dituen propietate dietetiko apartekoak querzetinari zor dizkio. Hainbat barazki eta fruitutan aurki dezakegu querzetina; propietate antioxidatzaileak ditu, eta hanturaren kontrakoak edo antiinflamatorioak ere bai.